ΑΡΧΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Animated Svg

ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ

Οι ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών, γνωστοί ως PGR’s, είναι ουσίες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε καλλιέργειες ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη τους και να ενισχύσουν την παραγωγή. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι PGR’s βελτιώνουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών κατα τη διάρκεια περιβαλλοντικού στρες.
Υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να ταξινομηθούν ως ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών και των βιοδιεγέρτων. Οι PGR’s διαχωρίζονται σε παραδοσιακά και νέα.

Αυξίνες

 

Οι αυξίνες είναι μία ομάδα φυσικών ορμονών που προωθούν την ανάπτυξη των φυτών που περιέχουν τις ενώσεις ΙΒΑ (ινδολο-3βουτυρικό οξύ) και ΝΑΑ (ναφθαλινοξικό οξύ). Σε συνδυασμό, αυτές οι ενώσεις διεγείρουν το σχηματισμό ριζών και συγκεκριμένα προωθούν την ανάπτυξη τυχαίων ριζών. Χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τις ρίζες των καλλιεργειών ή ακόμη και να μειώσουν το σοκ μεταφύτευσης.

 

 

Κυτοκινίνες

 

Η κινετίνη, είναι μία κοινή κυτοκινίνη που είναι εγγενής σε πολλά φυτά και διεγείρει το ρυθμό ανάπτυξης. Λειτουργεί αναστέλλοντας την ανάπτυξη των ριζών και χρησιμοποιεί όλους τους ενεργειακούς πόρους των φυτών για την ταχεία ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων. Αυτή είναι μία χρήσιμη ιδιότητα για τη μείωση του σοκ μεταφύτευσης, καθώς και την αύξηση του αριθμού / μεγέθους των φρούτων και των λουλουδιών.

 

 

Γιββεριλίνες

 

Το γιββεριλικό οξύ (GA3), είναι μία πολύ ισχυρή φυτική ορμόνη που λειτουργεί με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης των φυτών. Προάγει την ανάπτυξη των φυτών και των λουλουδιών, καθώς αυξάνει την συλλογή φρούτων. Βοηθά στην προστασία από τον παγετό, ξεπερνάει τον λήθαργο και εμποδίζει το σχηματισμό ρίζας στα μοσχεύματα. 

Οι νεότεροι ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες ρύθμισης της ανάπτυξης των φυτών. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες από αυτές τις ενώσεις είναι οι εξής :

 

 

Brassinolides

 

Το Brassinolide (BR) είναι ένα στεροειδές το οποίο όταν απελευθερώνεται, ενθαρρύνει τα φυτά να ψηλώσουν, ενώ προσφέρει επίσης προστασία από τη ζέστη, το κρύο, το νερό, την ξηρασία και το άλας. Επιπλέον, το brassinolide βελτιστοποιεί την απόδοση άλλων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, επιτρέποντας στο φυτό να τα χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά.

 

 

Σαλικυλικό οξύ

 

Το σαλικυλικό οξύ (SA) είναι μία φυσική φυτική ορμόνη, που μπορεί να βελτιώσει την αντοχή του φυτού στην ξηρασία και σε άλλες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η αλατότητα, η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και η υπερβολική θερμότητα. Το SA ενισχύει επίσης την ανθεκτικότητα, την ανθοφορία και την απόδοση των καρπών και βοηθά στη συστηματική επίκτητη αντίσταση (SAR).

 

 

Τριακοντανόλη

 

Η τριακοντανόλη (TR) βρίσκεται φυσικά στα φύλλα των περισσότερων φυτών. Δρα σε πολλούς οδούς ανάπτυξης για να αυξήσει την απόδοση, την πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών, τον αριθμό καρπών, το μέγεθος, την ποιότητα και την παραγωγή αιθέριου ελαίου.

 

 

Γιασμονικό οξύ

 

Το γιασμονικό οξύ (JA) και τα παράγωγα του, είναι φυσικές φυτικές ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών και προσφέρουν προστασία από περιβαλλοντικό και βιολογικό στρες. Οι γιασεμόνιες – οι οποίες μεταφέρονται με τον αέρα – χρησιμοποιούνται επίσης ως σήματα επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών φυτών. Έτσι οι γύρω καλλιέργειες μπορούν να προστατευτούν προληπτικά.