Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της συνολικής απόδοσης των φυτών καθώς έχουν άμεση επίδραση στην ενίσχυση των φυτικών κυττάρων στις ασθένειες, στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος για την ενίσχυση του ριζικού συστήματος κ.α. Κυκλοφορούν στην αγορά από τη δεκαετία του ’60. Προέρχονται από την υδρόλυση ζωικών (90%) και φυτικών υπολειμμάτων.Αυξάνουν τη γονιμότητα και μικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους, προστατεύουν τα φυτά από το στρες και βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων.
Όταν πρόκειται για τη θρέψη των φυτών, η σημασία των αμινοξέων σε αυτή συχνά παραβλέπεται και δε συγκεντρώνει την απαιτούμενη σημασία. Τα αμινοξέα μπορεί να είναι μερικά από τα πιο σημαντικά διαθέσιμα συμπληρώματα τα οποία μπορούν να εφαρμοσθούν στα φυτά, αλλά πολλά δεν είναι γνωστά για το ρόλο τους στη φυσιολογία των φυτών. Τα αμινοξέα είναι κυριολεκτικά τα θεμέλια της ζωής, ειδικά όταν πρόκειται για φυτά.
Είτε ο στόχος είναι τα μεγαλύτερα άνθη, οι μεγαλύτεροι καρποί, ή περισσότερη βλαστική ανάπτυξη, ο ρόλος των αμινοξέων είναι κρίσιμος. Αυτό οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα και οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά συστατικά των φυτικών κυττάρων.
Τα φυτά λοιπόν, για να συνθέσουν αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα της ύπαρξης τους, χρειάζονται ενέργεια. Εάν ένα φυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικά αμινοξέα χωρίς να χρειάζεται να τα δημιουργήσει από το οξυγόνο, τον άνθρακα, το άζωτο, το υδρογόνο και μερικές φορές το θείο, το φυτό αυτό διαθέτει πολύ περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για χρήση όπου αυτό το κρίνει απαραίτητο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση όχι μόνο της έντονης φυτικής ανάπτυξης αλλά και της αντοχής του φυτού σε εχθρούς και ασθένειες.
Η ποιότητα των αμινοξέων ή μάλλον καλύτερα, το είδος του ζωντανού οργανισμού που τα συνθέτει αρχικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική των κυττάρων που τελικά σχηματίζονται. Η ποιότητά τους βοηθά να προσδιοριστεί ποιές τρισδιάστατες δομές μπορούν να σχηματιστούν από αυτά τα αμινοξέα, καθώς και τη δύναμη αυτών των δομών όταν χρησιμοποιούνται ή τοποθετούνται μέσα σε ένα κύτταρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτικά συμπληρώματα αμινοξέων στην καλλιέργειά σας.
Τα αμινοξέα βοηθούν επίσης μέσω πολλών συμβιωτικών διαδικασιών οι οποίες και βελτιώνουν πολλές πτυχές των φυτών, του εδάφους και της μικροβιολογίας. Στο έδαφος, είναι εκπληκτικοί χηλικοί παράγοντες. Μπορούν να είναι ενεργοποιητές ή πρόδρομοι σε ωφέλιμες αυξίνες και φυτοορμόνες.
Τα αμινοξέα βελτιώνουν επίσης την ευεργετική μικροχλωρίδα με διάφορους τρόπους, όπως ενισχύοντας τα εξωτερικά τοιχώματα, επιτρέποντας σε αυτά να αντέχουν σκληρότερες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι ισχυρότερες μικροβιακές αποικίες συμβάλλουν στην καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, καθώς και σε ένα πιο εκτεταμένο και υγιές ριζικό σύστημα που μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αν και τα αμινοξέα έχουν πολλά θετικά οφέλη στο έδαφος, πολλά αμινοξέα μπορούν να απορροφηθούν μόνο μέσω των στομάτων του φυτού μέσω των διαφυλλικών ψεκασμών. Όταν τα αμινοξέα εφαρμόζονται σωστά, τα οφέλη είναι εμφανή.
Τα αμινοξέα της ez-gro λαμβάνονται με ενζυμική υδρόλυση |
Αμινοξέα που λαμβάνονται με υδρόλυση οξέος ή αλκαλίου |
1. Αποτελείται από 20 αμινοξέα | Αποτελείται από 16 έως 18 αμινοξέα |
2. Όλα τα αμινοξέα είναι σε μορφή L (φυσική μορφή) και απορροφώνται γρήγορα και εύκολα από τα φυτά | Όλα τα αμινοξέα είναι σε μορφή L, μερικά είναι σε μορφή DL και ως εκ τούτου δε μπορούν να απορροφηθούν εύκολα |
3. Χωρίς κυκλοποίηση της γλουταμίνης που είναι σημαντική για τον ενεργειακό μεταβολισμό | Κυκλοποίηση της γλουταμίνης, συνεπώς επηρεάζεται ο ενεργειακός μεταβολισμός |
4. Καμία καταστροφή της ασπαραγίνης που έχει ενεργό ρόλο στην αναπνευστική λειτουργία | Καταστροφή της ασπαραγίνης η οποία επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία |
5. Η τρυπτοφάνη, η πρώτη ύλη για τη σύνθεση της αυξίνης, διατίθεται σε μορφή L | Η τρυπτοφάνη καταστρέφεται και η σύνθεση της αυξίνης επηρεάζεται |
6. Η σερίνη και η θρεονίνη είναι ελεύθερες και σε μορφή L | Η σερίνη και η θρεονίνη αποσυντίθεται μερικώς |
7. Το ασπαρτικό οξύ και το γλουταμινικό οξύ που είναι πολύ σημαντικά αμινοξέα διατίθενται σε ελεύθερη μορφή L για εύκολη απορρόφηση | Το ασπαρτικό οξύ και γλουταμικό οξύ υφίστανται αλλαγές και έτσι δεν είναι εύκολα διαθέσιμα για απορρόφηση |
8. Δεν σχηματίζεται αμιδικό άζωτο | Σχηματίζεται αμιδικό άζωτο |
9. Υψηλό ποσοστό βιολογικής και θρεπτικής αξίας | Καμία βιολογική και θρεπτική αξία δεν είναι μηδενική όπως η τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ δεν υπάρχει |
10. Δεν υπάρχει ανόργανο άζωτο | Ανόργανο άζωτο υπάρχει ως χλωριούχο αμμώνιο |
11. Υψηλή ποιότητα των διεθνών προτύπων που εξάγονται παγκοσμίως | Σταθερή ποιότητα δεν είναι διαθέσιμη |
12. Η κατανάλωση είναι σε επίπεδο 250ml ανά στρέμμα, 2-3 ψεκασμοί. Η υπερβολική δόση δεν είναι τοξική. | Η κατανάλωση είναι στο επίπεδο των 500ml ανά στρέμμα, 3-4 ψεκασμοί. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης δεν είναι οικονομικό. Η υπερβολική δόση δεν είναι τοξική |